October 5, 2023

Energiebank regio Arnhem: Lessen voor de inzet van energiecoaches

Leren en delen van ervaringen van gebruikers van energiedisplays is een belangrijk onderdeel van het project Slimmer met je Energie. Zo delen we ook graag de evaluatie van Energiebank regio Arnhem - over hun energiecoaches, die zo'n 4 keer bij kwetsbare huishoudens met een laag inkomen thuis komen.

Meerdere huisbezoeken per huishouden

Energiebank regio Arnhem zet de energiedisplay in als hulpmiddel bij het energiecoachingstraject. Dit traject omvat meerdere huisbezoeken. De coaches worden hierin vrijgelaten óf en wanneer zij een energiedisplay in hun energiecoachtraject met een bewoner inzetten. Een deel van de coaches heeft een training ontvangen over de energiedisplays. Zij leerden hoe deze tot besparing kan leiden en hoe de display gebruikt kan worden in een energiecoach gesprek.

"Het idee is dat de energiecoaches aan de hand van de energiedisplay hun tips makkelijker aan bewoners kunnen uitleggen. Ze kunnen bijvoorbeeld direct laten zien wat concreet bespaard wordt door een lamp wel of niet aan te zetten. De energiedisplay kan tijdens de periode van coaching bij de bewoner blijven staan, zodat deze er ook zelf mee aan de slag kan. Daarna zetten we de display weer in bij de volgende bewoner. Het werkt helaas niet bij iedereen maar we maken er graag zoveel mogelijk bewoners blij mee. Goede uitleg en begeleiding is belangrijk", vertelt Rob Groen, van de Energiebank regio Arnhem.

Uitkomsten enquête: uitleg & training energiecoaches zijn cruciaal

Van de circa 100 energiecoaches die werken bij Energiebank regio Arnhem, hebben 43 de enquête ingevuld, waarvan er 24 energiecoaches één of meerdere keren de energiedisplay heeft ingezet. Dus ruim de helft van de coaches is er mee aan de slag gegaan. De coaches die de displays inzetten geven aan dat ze bij het tweede bezoek nog steeds positief zijn of zelfs nog positiever zijn geworden over het gebruik van de display. Blijkbaar kan de bewoner er inderdaad mee aan de slag.

De helft van degenen die de display niet inzetten, gaf aan dat zij de energiedisplay niet gebruikten, omdat zij dachten dat het te ingewikkeld was om aan te sluiten. De andere helft gaf aan het nog wel van plan te zijn, maar dat ze er nog niet aan toegekomen zijn. De energiecoaches die het te ingewikkeld vonden, hadden meestal geen training gevolgd. Hierbij valt het op dat de degenen die een training gevolgd hadden de energiedisplay ook meestal inzetten in hun gesprek. Een goede training voor energiecoaches lijkt dan ook van groot belang om hen te overtuigen de display in hun coachingtrajecten te gebruiken.

Rob Groen: “De display is op het eerste oog geen makkelijk product. Als je het dan in een coachingsgesprek bij een doelgroep komt die al veel aan het hoofd heeft moet je als coach niet teveel drempels ervaren om de display in te gaan zetten. Het blijkt dat training daarin nodig is om de coaches daarin een duwtje te geven.”

Daarnaast is de energiecoaches gevraagd welke drempels zij vaak tegenkwamen tijdens het installeren van de energiedisplay. De twee meest voorkomende belemmeringen zijn: 1) het niet aanwezig zijn van een geschikte slimme meter en 2) het is niet altijd duidelijk welke vervolgstappen de bewoners kunnen nemen. Wat betreft punt 1 zijn er inmiddels meerdere typen energiedisplays op de markt, die ook op oudere versies van de slimme meter werken. Het tweede punt is een belangrijk leerpunt voor de opleiding van de energiecoaches. Zij spelen immers een grote rol bij het introduceren van de display bij bewoners.

"De uitdaging is dat het zo leuk wordt om energie te besparen dat het bijna een sport wordt om te ontdekken wat je nog kan doen in je eigen huis. Die verhalen horen we ook terug. Daar worden we ontzettend blij van", aldus Rob Groen.

Ten slotte werden de coaches bevraagd naar het verwachte effect van de displays en in hoeverre de display geschikt is voor deze doelgroep. Het grootste deel van de energiecoaches vindt dat de energiedisplay juíst geschikt is voor bewoners met energiearmoede en denkt dat bewoners hierdoor beter inzicht in hun energieverbruik krijgen. “Het is mooi dat energiecoaches die een energiedisplay inzetten, het gebruik van de display een waardevolle toevoeging vinden en deze ook aanraden aan andere energiecoaches”, vertelt Rob Groen.

Na deze eerste ervaringen was een belangrijke vraag aan de Energiebank regio Arnhem of zij de energiedisplay aanbevelen in de aanpak tegen energiearmoede:    

Rob Groen: “Wij stellen dat de energiedisplay een extra bijdrage kan zijn voor bewustzijn van energieverbruik voor deze doelgroep. Wel hebben wij gemerkt dat enerzijds voldoende training en uitleg voor de energiecoaches essentieel is en anderzijds dat er voor de bewoners zorgvuldige begeleiding een voorwaarde is om het een effectief hulpmiddel te laten zijn.”

Als conclusie over de toekomst van het energiecoachingstraject zegt hij tot slot: “We zullen moeten kijken hoe we méér energiecoaches dit hulpmiddel kunnen laten inzetten in hun ‘standaard’ pakket van hulpmiddelen, waarbij energiecoaches altijd de keuze houden of ze het bij specifieke huishoudens wel of niet inzetten.”