May 15, 2025

Gezamenlijke pilot vijf woningcorporaties toont potentieel

GeWOON Groen onderzoekt hoe huurders omgaan met energiemonitoring. Vijf Noord-Nederlandse woningcorporaties testten dit bij 1.300 woningen. Resultaat: verhoogd energiebewustzijn, maar persoonlijke begeleiding blijkt essentieel voor succes.

Foto@Groninger Huis

Energiedisplays in huurderswoningen: wat werkt en wat niet?

Vijf woningcorporaties in Noord-Nederland – Acantus, Groninger Huis, Wierden en Borgen, Wold & Waard en Lefier, samen zo’n 60.000 sociale huurwoningen – hebben gezamenlijk een pilot uitgevoerd om te onderzoeken hoe huurders omgaan met een energiedisplay in huis. De vijf woningcorporaties werken vaker samen onder de noemer GeWOON Groen, om kennis en krachten te bundelen in de verduurzamingopgave. Rolf Koops, projectdirecteur GeWOON Groen: “Energiedisplays hebben zich al lang bewezen dat blijkt ook uit meerdere onderzoeken. Dat wilden we met deze proef dan ook niet aantonen. Wij waren vooral benieuwd of dit een methode is die onze huurders aanspreekt.”

Werkwijze en deelname

De pilot heeft ruim 1.300 huurders voorzien van een gratis energiedisplay. De werving verliep voornamelijk via brieven, met per woningcorporatie een aangepaste aanpak en doelgroep. Na aanmelding verzorgden getrainde medewerkers van de woningcorporaties en/of studenten van de Hanze de installatie. Circa 25 professionals van de vijf corporaties werden hiervoor speciaal opgeleid.

Om de effecten te meten, vulden deelnemers driemaal een korte vragenlijst in. Door deels dezelfde vragen te stellen, konden ontwikkelingen in de tijd worden gevolgd.

Opvallende resultaten

Een interessante observatie was dat 4 op de 5 huurders aan het begin al aangaf bewust met energie om te gaan. Dit roept de vraag op of de pilot vooral energiebewuste huurders heeft aangetrokken. Desondanks rapporteerden deelnemers een verdere toename in hun energiebewustzijn, en ruimde helft gaf aan concrete energiebesparende maatregelen te hebben genomen na installatie van de display. Hierbij is het belangrijk op te merken dat deze cijfers gebaseerd zijn op zelfrapportage, wat kan afwijken van daadwerkelijk gedrag. Wetenschappelijk onderzoek van het PBL uit 2021 toonde zelfs aan dat mensen in vergelijkbare situaties méér energie bespaarden dan ze zelf dachten!

Gebruiksgemak en begeleiding

Ongeveer 80% van de deelnemers beoordeelde de energiedisplay als gebruiksvriendelijk. Tegen de verwachting in werd het meegeleverde 'doe-boekje' met extra bespaartips minder gewaardeerd. Uit de evaluaties bleek dat huurders vooral behoefte hadden aan:

·     Persoonlijke begeleiding bij de installatie

·     Concrete, op hun situatie toegesneden bespaartips

·     Duidelijke vervolgstappen

Zowel de geïnterviewde huurders als de betrokken studenten van de Hanze benadrukten dat er bij de installatie te weinig ruimte was voor uitgebreide uitleg. Dit vormt een belangrijk leerpunt voor toekomstige initiatieven: goede begeleiding blijkt essentieel bij de implementatie van energiedisplays.

Waardering en toekomstplannen

Of huurders de display zouden aanraden aan anderen, varieerde: in de tweede meting was 76% hier positief over, in de derde meting daalde dit naar 68%. Tel je daar de mensen bij op die ‘misschien’ zouden aanbevelen, dan wordt de vooraf gestelde doelstelling van 80% alsnog gehaald. Op basis van deze resultaten heeft de GeWOON groen werkgroep ervoor gekozen om energiedisplays geen standaard onderdeel te maken van de bedrijfsvoering, maar het wel als een optie aan te bieden aan huurders die hier graag gebruik van maken.