4x Slimmer met je Energie

  1. Door gebruik te maken van een bewezen effectief hulpmiddel, waarmee huurders     controle krijgen over hun energieverbruik. Onderzoek laat zien dat de energiedisplay zichzelf in één of twee jaar terugverdient en dat gebruikers de energiedisplay graag (blijven) gebruiken. Zo kunnen huurders energie en geld besparen. Dat leidt tot meer betaalbare woonlasten.
  2. Door gebruik te maken van ervaringen uit eerder uitgevoerde projecten. Die zijn verwerkt in adviezen en hulpmiddelen die andere organisaties weer kunnen gebruiken bij hun project. Zo blijkt het handig de energiedisplays aan te bieden op een moment dat je toch al contact hebt met de huurders. Bijvoorbeeld over andere energiebesparende maatregelen. En bereik je ook huurders die zichzelf nooit zouden aanmelden voor een energiedisplay maar er wel blij mee zijn. Meer huishoudens kunnen dan meedoen. Ook blijft Slimmer met je Energie onderzoeken hoe de aanpak steeds effectiever kan worden.
  3. Door het draagvlak voor de energietransitie te vergroten. Huishoudens kunnen zelf bijdragen, doen mee en besparen geld in plaats van het uit te geven. Dat maakt nieuwsgierig naar andere manieren om energie en geld te besparen.
  4. Door twee vliegen in één klap te slaan. Naast de noodzakelijke beperking in     energiekosten, is de aanpak een krachtig middel om CO2 te reduceren. 1 Miljoen huishoudens met een energiedisplay kunnen al 6% van de opgave voor de bebouwde omgeving leveren ten opzichte van de opgave van de beoogde 3,4 Mton reductie voor 2030.

De energiedisplay is een bewezen effectief middel om het energieverbruik van bewoners te verlagen. Lees daarvoor het onderzoek uit 2021 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Of bekijk de video hieronder met onderzoeker Kees Vringer. Meer onderzoeken vind je in onze Kennisbank.

Voordelen* van de energiedisplay

Makkelijk aan te sluiten. De energiedisplay kun je gemakkelijk aansluiten op de slimme meter van de huurder en werktonafhankelijk van iedere energieleverancier. Er is geen technisch geschoolde monteur nodig. Wel raden we aan de display te laten plaatsen door een energiecoach of medewerker van de eigen lokale organisatie. Zo weet je zeker dat de energiedisplay goed werkt.

Makkelijk in gebruik. De energiedisplay laat direct zien wat je verbruikt en wat het kost. Bijvoorbeeld bij het aanzetten van een apparaat of het douchen van zojuist. Uit praktijktesten blijkt dat mensen de energiedisplay goed begrijpen. Het hele gezin kijkt en bespaart mee.

Voorbereid op de toekomst. Met de energiedisplay kun je ook zien hoeveel je terug levert aan het elektriciteitsnet met zonnepanelen. Er wordt gewerkt aan een versie die het warmteverbruik zichtbaar maakt bij aansluitingen op het warmtenet. Nieuwe leveranciers combineren de energiedisplay met een app, waarmee je tips op maat kunt krijgen.

*Deze voordelen gelden voor energiedisplays die voldoen aan de eisen van Slimmer met je Energie. Kijk voor meer informatie hierover de pagina energiedisplays.

Zij doen al mee

Hieronder een kaart van de deelnemende partijen.

Praktijkvoorbeelden