In deze video vertellen Gijs Bosman en Herbert Bosch van woningcorporatie Lefier over hun ervaring en inzet van energiedisplays.

Woningcorporaties en gemeenten helpen nu al met grote en kleine fysieke maatregelen, zoals het plakken van tochtstrips en het plaatsen van radiatorfolie. Een waardevolle aanvulling op deze fysieke maatregelen is het plaatsen van een energiedisplay: dat via inzicht en gedragsverandering bij de bewoners zorgt voor structurele energiebesparing. Zo'n energiedisplay is een verlengstuk van de slimme meter en werkt door de fysieke aanwezigheid en directe feedback meestal beter dan apps. Uit onderzoek van PBL en Universiteit Tilburg blijkt dat mensen hierdoor gemiddeld 7% bezuinigen op hun gasverbruik en 2% op hun stroomverbruik. Een gemiddeld huishouden kan op die manier ongeveer €100 tot €200 per jaar besparen.

Waarom meedoen aan Slimmer met je Energie?

 • Huurders helpen met 'meedoen' met de energietransitie, ook de 'massa' van mensen in beweging brengen die dat niet uit zichzelf doen.
 • Invulling geven aan het onderdeel bewustwording en energiebesparing (de 'zachte kant') van de duurzaamheidsdoelstellingen van de corporatie of de prestatie-afspraken met de gemeenten.
 • Een relatief goedkope manier (€100 + korte begeleiding) om gemiddeld 5% op energieverbruik door gedragsverandering te besparen en CO2 uitstoot te verlagen (jaarlijks 200 ton CO2 bij 1000 huishoudens).
 • Een kans om invulling te geven aan de samenwerking met de huurdersvereniging, het lokale energieloket of de gemeente op het thema bewustwording en energiebesparing.
 • Bewustwording effent het pad voor vervolgacties, de huurder ontdekt welke kleine maatregelen hij zelf kan treffen en gaat meer open staan voor verdere woningverduurzaming.

Vanzelfsprekend maken en achter de voordeur komen

Woningcorporaties hebben een belangrijke rol. De bereidheid onder bewoners om een energiedisplay aan te schaffen is namelijk laag. Voor veel bewoners zijn de aanschafkosten en de installatie, drempels om in actie te komen. De ervaring leert dat bewoners pas enthousiast worden zodra de energiedisplay bij hen thuis is geïnstalleerd en ze wat uitleg hebben gekregen. Als dit is gebeurd, dan zijn bewoners vaak direct enthousiast en gaan ze er ook (blijvend) mee aan de slag.

Onze ervaring leert dat de displays het meest effectief zijn wanneer partijen de display juist inbedden in al lopende processen, waarbij er al iemand achter de voordeur komt. Dat kan bij een lopend energiecoachtraject zijn, maar ook bij mutatie, renovatie, CV-ketel controle of zonnepanelen installatie. Om te ondersteunen bij het aankoop- en implementatieproces, hebben we gratis stappenplan en toolkits ontwikkeld waar woningcorporaties mee aan de slag kunnen.

Voor extra informatie over de inzet van energiedisplays:

 • Bekijk de presentatie of lees de memo over de inzet van energiedisplays
 • Bekijk de video, met een korte uitleg over de energiedisplays
 • Lees de ervaringen van andere gemeenten en woningcorporaties  

Om zelf aan de slag te gaan:

 • Volg de checklist en beslisboom voor de aanschaf en plaatsing
 • Bekijk het overzicht van aanbieders van (goede) energiedisplays
 • Gebruik de toolkits
 • Contacteer ons als u nog vragen heeft of ondersteuning nodig heeft. Het Slimmer met je Energie teams helpt uw organisatie op weg.