Financiering
Wil je als organisatie of gemeente aan de slag met de inzet van energiedisplays, dan ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar de benodigdheden, kosten en financieringsmogelijkheden. Op deze pagina vind je hier meer informatie over.


Wat komt er kijken bij het effectief inzetten van energiedisplays?
Om energiedisplays succesvol in te zetten is het belangrijk dat deze actief worden aangeboden aan bewoners, met daarbij een korte uitleg. De kosten vallen gemiddeld mee, maar het is wel goed om rekening te houden met de volgende benodigdheden:
Aanschaf energiedisplays: De kosten van een energiedisplay bedragen tussen €50 en €80 ex. BTW (bekijk de lijst aanbieders).
Extra tijd per woning voor de plaatsing van energiedisplays en uitleg: Dit neemt circa 30 minuten in beslag. Energiedisplays kunnen worden geplaatst door:
- eigen corporatiemedewerkers
- medewerkers van het energieloket
- energiecoaches
- fixbrigades
Training medewerkers/inhuur: Houd er rekening mee dat er tijd en kosten begroot worden voor de training van medewerkers voor plaatsing van en uitleg bij energiedisplays. Het succes van de inzet van energiedisplays bij bewoners staat of valt bij training van degenen die het display bij bewoners komen installeren en uitleggen.
Projectmanagement: Zoals bij ieder project het geval is, ben je een aantal uur kwijt aan projectmanagement.
Financieringsmogelijkheden
Er zijn verschillende subsidies beschikbaar, voor zowel woningcorporaties als gemeenten, voor de aanschaf én plaatsing van de energiedisplays. Dit zijn de mogelijkheden:
- Voor gemeenten is er vanuit het Rijk subsidie (voorheen via de RRE-W en) via de SPUK-gelden voor energiearmoede. Deze subsidie kan worden ingezet voor de aanschaf van energiedisplays én de kosten voor plaatsing en uitleg.
- Woningcorporaties kunnen gebruik maken van rijkssubsidiering, in samenspraak met de gemeente. Daarbij geldt opnieuw: zowel voor aanschaf als installatie/bezoekkosten kunnen de subsidies meestal in voorzien.
- Om niet afhankelijk te zijn van subsidies, kunnen woningcorporaties ook kijken naar eigen duurzaamheidspotjes (bijvoorbeeld om prestatie-afspraken na te komen),mee-begroten bij renovaties (vastgoed) of juist het insteken vanuit sociaaldomein (leefbaarheidsbudgetten wonen en wijken).