August 2, 2022

“De energiedisplay is het begin van de energiebesparingsreis”

Begin 2019 testte Oost Flevoland Woondiensten (OFW) een aantal energiedisplays uit. Marco Kersing, Manager Vastgoed: “Medewerkers van OFW, huurders van HBV en ledenraad waren enthousiast over de simpele monitoring. Je probeert nieuw gedrag uit, past onzuinig gedrag aan en ziet wat je dat oplevert."

Kun je een korte introductie geven over Oost Flevoland Woondiensten?

“Wij zijn een woningcorporatie in de gemeente Dronten. We hebben 4.900 woon-, zorg- en studenteneenheden. Hiermee bieden we ongeveer 10.000 Drontenaren onderdak, dat is ongeveer een kwart van de bevolking van de gemeente Dronten. Het kunnen bieden van voldoende betaalbare, kwalitatief goede en duurzame woningen vinden wij erg belangrijk. Daarom zijn wij ook druk bezig met verduurzamen. In 2016 wonnen we nog de Duurzaam Bouwen Award in de categorie ‘Duurzaamste woningcorporatie’.”

Waarom besloten jullie om energiedisplays aan te schaffen?

“Onze rol is het verzamelen van wensen onder huurders. Wij willen graag bijdragen aan betaalbaar en duurzaam wonen. De corporatie vraagt geen huurverhoging voor een modernisering terwijl hiermee de gemiddelde energielasten 60 euro per maand omlaag gaan. Dat stimuleert huurders om na te gaan hoe ze nog meer kunnen besparen. Daarom waren wij meteen enthousiast over de energiedisplay. Want dit helpt huurders inzicht te krijgen in verbruik waardoor ze meer besparen. Hiermee is de energiedisplay een hulpmiddel dat aan het begin van de energiebesparingsreis staat.”

Hoe hebben jullie de energiedisplays beschikbaar gesteld aan huurders?

“Wij hebben 100 energiedisplays gekocht en deze beschikbaar gesteld aan huurders om hun energieverbruik te monitoren. De aanvragen hiervoor verliepen via het Energieloket van Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF) en zij stimuleerden de huurders hun ervaringen te delen. Dit traject deden wij in samenwerking met de gemeente Dronten en huurdersvereniging HBV, hierbij werden wij ondersteund door Aedes en de Woonbond. De Woonbond leidde bijvoorbeeld de bestuursleden van de HBV en een aantal medewerkers van de corporatie op tot energiecoach. Wij hoefden hierdoor niet energiecoaches aan te nemen of in te huren.

Het uitdelen van de energiedisplays combineerden wij met andere gratis besparingsmiddelen, zoals radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen en besparingstips. Wij konden de besparingsmiddelen gratis uitdelen, omdat we gebruik hadden gemaakt van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE), die de gemeente Dronten had aangevraagd voor ons. Dit is een subsidie van het Rijk om huiseigenaren en huurders te helpen energie te besparen.”

Voordat jullie de energiedisplays aan huurders gaven, kozen jullie ervoor om ze eerst zelf uit te proberen. Hoe was de ervaring met de energiedisplay binnen OFW?

“Begin 2019 hebben we zelf een aantal energiedisplays uitgetest. De medewerkers van OFW waren enthousiast over de simpele monitoring en dat ze meteen zagen hoe veel bijvoorbeeld het koken van water en het drogen van je haar kostte. Je probeert nieuw gedrag uit, past onzuinig gedrag aan en je ziet wat dat oplevert.’ Na deze testfase besloten we dus om de energiedisplays in te kopen.”

 

Wilt u meer weten? Oost Flevoland Woondiensten vertelt u er graag meer over. Neem contact op met marcokersing@ofw.nl.

We hebben dit interview gehouden met Marco Kersing, manager Vastgoed van Oost Flevoland Woondiensten.