July 18, 2022

Energiedisplay helpt Epenaren energie besparen

Besparen op je energierekening door gebruik van een energiedisplay. Dat lukte bij zo’n 80 van de 120 huurders met een energiedisplay van de gemeente Epe samen met woonstichting Triada.

In de video spreekt gemeente Epe over de energiedisplays.

Marjet Verstrijden (woordvoerder gemeente Epe) vertelt namens de Gemeente Epe over hun uitrol van het project:

"Afgelopen winter hebben we aan 120 deelnemers met een huurwoning bij ons een gratis energiedisplay gegeven. Het installeren van de energiedisplay hebben we overgelaten aan de energiecoaches. Dit waren vrijwilligers die de display installeerden bij de deelnemers thuis. Ze gaven uitleg over hoe je de display goed kon aflezen en een aantal praktische tips mee om nog meer energie te kunnen besparen."

Wat wilden jullie graag te weten komen met de enquête onder de huishoudens?

"Natuurlijk wilden we ook weten of zo’n energiedisplay huishoudens helpt om inzicht te krijgen in hun energieverbruik én of er echt energie is bespaard. Daarom namen we bij de huishoudens een enquête af. Hieruit bleek dat rond de 75% van de deelnemers zelf vond dat ze meer energiebewust waren geworden. Ze hebben ervaren dat je door de display meteen ziet hoeveel energie je gebruikt door de dag heen. Zo vertelde een bewoner: 'Even koffie zetten, vaatwasser aan, telefoon opladen, wasje draaien. Het telt snel op!'”

Deelnemende huishoudens ervaarden dat ze meer energiebewust zijn geworden. Leidde dit ook tot een besparing in energieverbruik?

"Door het verkregen inzicht in het verbruik is volgens de enquête rond 2/3 deel van de huishoudens minder gas en stroom gaan gebruiken. Huishoudens gaven aan dat ze de vaatwasser nu pas aandoen als die vol is; stekkers eerder uit het stopcontact halen, korter en minder warm douchen en onzuinige lampen vervangen hebben voor ledlampen" (voor meer tips van de huishoudens, lees hieronder)."

Hoe ervaarden de deelnemers de display?

"De reacties waren zeer positief. Van de deelnemers vond 85% de energiedisplay eenvoudig in gebruik. We hebben het volgende teruggekregen: 'Ik kan alles makkelijk aflezen', 'Ik kan er goed mee overweg en het geeft veel inzicht' en 'Ik vind het leuk en nuttig om met één oogopslag het verbruik van diverse apparaten te zien en te zien hoe het systeem belast wordt'. Dit vonden we ontzettend fijn om te horen."

Welk advies geven jullie mee?

"Ons advies: zorg ervoor dat de energiecoaches goed gemotiveerd en enthousiast zijn. Dit heeft een positief effect op de huishoudens en zorgt ervoor dat de boodschap goed wordt overgedragen. Onze energiecoaches waren vrijwilligers die zich enthousiast hebben ingezet voor dit project. Uit de enquête is zelfs gebleken dat 89% van de deelnemers (zeer) tevreden was over de installatie van het display door de energiecoach. Op dit resultaat zijn wij als gemeente natuurlijk erg trots. We hebben veel positieve feedback ontvangen. Eén hiervan was: "De energiecoach heeft erg geduldig en met veel passie en enthousiasme de energiedisplay aangesloten. Voor diegene die graag met energiebesparing aan de slag gaan, beveel ik dit van harte aan. Los van de energiedisplay heb ik ook leuke en praktische tips als bonus gekregen.'”

Welke extra tips om energie te besparen kregen jullie van de deelnemende huishoudens?

"De huishoudens hebben veel positieve ervaringen opgedaan met de display. Met de inzichten die ze hebben verkregen hebben ze zelf de volgende tips opgesteld om geld en energie te besparen:  

 • Zet je CV op 60 graden.
 • Plaats een waterbesparende douchekop.
 • Plaats tochtstrips.
 • Schaf een energiezuinige koel-vriescombinatie aan.
 • Zet de verwarming uit en gebruik een elektrische deken.
 • Kook meer met de slow cooker in plaats van op gas.
 • Plaats een gordijn bij de voordeur.
 • Zet de thermostaat ’s avonds op tijd lager.
 • Doe de vaatwasser pas aan als deze vol is.
 • Haal de stekkers uit het stopcontact.
 • Douche korter en minder warm.
 • Vervang de onzuinige lampen voor ledlampen."

Werk je bij een gemeente, woningcorporatie, of huurdersorganisatie en wil je ook bewoners helpen om met een energiedisplay effectief energie te besparen? Slimmer met je Energie is een non-profitorganisatie die helpt bij de aanschaf en plaatsing van energiedisplays bij huurders. Neem contact op voor meer informatie en / of (gratis) ondersteuning.