August 2, 2022

Energiedisplay: handvat voor energiebesparing

“Met de energiedisplay geef je huurders een handvat om zelf aan de slag te gaan," zegt adviseur duurzaamheid Hans Hoogervorst van woningcorporatie Woonwaard in Alkmaar.

Kun je een korte introductie geven over Woonwaard?

"Wij zijn een woningcorporatie die 14.500 verhuurt in de gemeente Alkmaar, Dijk en Waard. We nemen duurzaamheid in de corporatiesector serieus. In 2019 wonnen we zelfs de Duurzaam Bouwen Award als meest duurzame woningcorporatie. We willen duurzaamheid versnellen en kennis blijven delen. Verder moeten we ook echt stappen zetten aan de ‘zachte’ kant van de energietransitie en niet alleen maar focussen op de techniek. We gunnen het de huurders dat de inzet van energiedisplays een vlucht neemt."

Jullie hebben meegedaan aan Slimmer met je Energie. Hoe zag de uitvoering van het project er uit?

“We hebben 500 energiedisplays gratis geïnstalleerd bij huurders. Dit gebeurde grotendeels door medewerkers van Sungevity, die aanvullend bij zonnepalen óók de energiedisplay installeerden."

Waarom zijn jullie zo enthousiast over de energiedisplay?

“Woningcorporaties steken heel veel geld in het verduurzamen van woningen, zoals gevel-, dak- en vloerisolatie, maar ook de installatie van warmtepompen en zonne­panelen. Het is zonde om dan niet ook naar het energiegedrag van de bewoner te kijken. Met zo’n energiedisplay kun je veel bereiken en de kosten zijn ‘peanuts’ ten opzichte van de investeringskosten in woningverbetering. De energiedisplay dat wij, Woonwaard, inzetten, kost ongeveer 100 euro. Daarbij komen alleen nog wat kosten voor het trainen van medewerkers. De lage kosten plus de hoge effectiviteit, maakt ons zo enthousiast.”

Wat is jullie advies voor andere partijen die mee willen gaan doen?

Maak een goed implementatieplan. Voor de installatie van en uitleg over de energiedisplay moet je bij de huurder langs gaan. Daarvoor moeten er logische momenten worden gevonden, zoals bij wisseling van huurder of na renovatie. Wij kozen er in eerste instantie voor om de energiedisplay aan te bieden bij de installatie van zonnepanelen, maar we zoeken nu ook natuurlijke momenten om ze te installeren. Zo hebben we een pilot gedaan om tien eengezinswoningen zeer goed te isoleren en all electric te maken. Die krijgen daarbij infraroodverwarming. Voor bewoners is het dan leuk en nuttig als ze daarna ook hun energieverbruik zelf goed kunnen monitoren met een energiedisplay.”

Wil je meer weten? Woonwaard vertelt je er graag meer over. Neem contact op met h.hoogervorst@woonwaard.nl

We hebben dit interview gehouden met Hans Hoogervorst, adviseur duurzaamheid bij woningcorporatie Woonwaard.