Aanzienlijke besparing voor huishoudens

Er is een uitgebreid onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de energiedisplay door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Onderzoeker Kees Vringer van het PBL legt uit: “De energiedisplay blijkt jaarlijks gemiddeld 5%energiebesparing op te leveren: 6,9% besparing op gas en 2,2% besparing op stroom. Met de huidige energiekosten bespaart een gemiddeld huishouden met een energiedisplay zo’n €200 per jaar. Stijgen de energiekosten verder, dan stijgt het te besparen bedrag mee.”

Zichtbare energiedisplay stukken effectiever dan een app

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat een zichtbare energiedisplay aantoonbare resultaten oplevert, terwijl dat bij een app niet kon worden aangetoond. Kees Vringer (PBL): “Een app op je telefoon moet je echtzelf openen en zodra je die weer in je broekzak doet, zie je weer niets. Daarentegen staat de energiedisplay er altijd en je kunt direct je verbruik aflezen. In plaats van dat één iemand de app op zijn telefoon heeft, kijkt nu bovendien het hele huishouden mee. Dat hoor je ook terug van de deelnemers aan het onderzoek.”

Enthousiaster over verduurzamingsmaatregelen

Volgens Ben van Hamersveld, gedragspsycholoog bij de Behaviour Club, is die zichtbaarheid om meerdere redenen belangrijk. “Gemeenten en woningcorporaties investeren fors in energiebesparende maatregelen zoals energie boxen en isolatie. Maar energiebesparing draait ook om gedrag. Huishoudens met een energiedisplay die direct in hun portemonnee merken wat energiebesparing op kan leveren, zijn over het algemeen ook enthousiaster over andere verduurzamingsmaatregelen.”

Lees hier meer over de voordelen van de energiedisplay of lees hier het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Bekijk hieronder de video met onderzoeker Kees Vringer van het PBL.