Wat: Lunchwebinar: Bewustwording en grip op energieverbruik via realtime feedback met een zichtbare energiedisplay: hoe kan je als woningcorporatie of gemeente concreet aan de slag om bewoners hiermee te helpen?
Voor wie: Woningcorporaties en gemeenten die bewoners op een effectieve manier structureel energie willen laten besparen, bijvoorbeeld in het kader van de Aanpak Energiearmoede of het invullen van prestatie-afspraken
Wanneer: 04-07-2023
Tijd: 12:00 – 13:00 uur
Waar: 
Online (via Microsoft Teams)
Organisator: 
Slimmer met je Energie -presentatie Bastiaan van Perlo (Woonbond), Ernestine Elkenbracht(Quintens)in samenwerking met Paul Duijn (woningcorporaties Woonwaard) enEvelein Mesman (Woningcorporatie Zeeuwland)
Prijs: 
Gratis

Meld je hier aan.

Als extra pijler naast fysieke eenvoudige energiebesparende maatregelen, komt er steeds meer aandacht voor de rol van inzicht, wat bewoners kan helpen meer structureel grip op hun verbruik te krijgen en daarom autonomie te geven. Een eigen schermpje in de woonkamer met realtime feedback laat op een gemakkelijke manier zien welke actie in huis veel gas of elektriciteit kost. Bewoners kunnen dan zelf bepalen of dit OK is, of dat ze hierop willen besparen. Helpt dit ook echt?

Uit onderzoek van het PBL is gebleken dat deze energiedisplays kunnen leiden tot gemiddeld 5% energiebesparing, als ze realtime verbruik weergeven en in het zicht staan. Dit is nog zonder toevoeging van andere maatregelen, zoals tochtstrips en energiecoaching. Een gecombineerde aanpak leidt naar verwachting tot een nog groter effect!

In deze webinar vertellen waarom dit zo is en hoe met behulp van de energiedisplay er verandering in het gedrag van de bewoner ontstaat. We lichten toe hoe gemeenten en woningcorporatie bewoners op korte termijn hiermee kunnen helpen door combinatie met bijvoorbeeld energiecoach- of energiefix-acties of als onderdeel van de werkprocessen van woningcorporaties. Ook geven we aan hoe Slimmer met je Energie gemeenten en woningcorporaties kunnen ondersteunen om de implementatie snel op gang te krijgen. Dit doen we op basis van een verzameling van bestaande ervaringen van meer dan 30 organisaties in het land en een toolkit aan hulpmiddelen die op basis hiervan ontwikkeld en vrij beschikbaar is. 

Vanuit de praktijk lichten Paul Duyn van woningcorporatieWoonwaard en Evelein Mesman van woningcorporatie Zeeuwland toe waarom zijn hebben gekozen voor het inzetten op inzicht en bewustwording met energiedisplays, welke keuzes ze hebben gemaakt in de aanpak en welke lessen ze hieruit hebben geleerd voor een vervolgaanpak. 

Natuurlijk is er ook gelegenheid tot het stellen van al uw vragen. 

~ De aanmeldingen zijn gesloten, de webinar is helaas al geweest ~