In onderstaand artikel laten we je zien hoe je je bewoners kunt helpen nog meer energie te besparen met behulp van de energiedisplay.

Wat kan ik ook alweer met de display?

Alle displays die aan de eisen van Slimmer met je Energie voldoen, geven (near) real-time feedback. Dat wil zeggen dat de gegevens van de meter meteen zichtbaar worden op het scherm. Afhankelijk van je slimme meter is dit eens per 10 seconden voor stroom en eens per 5 minuten voor gas. Zo kan je direct het effect van je acties zien. Daarnaast heeft iedere energiedisplay een geschiedenisfunctie waarmee je kunt zien hoeveel stroom en gas je in een bepaalde periode hebt gebruikt.  

Dit is handig als je het verbruik van iets wil achterhalen wat langer duurt, zoals een ruimte opwarmen, of een wasmachinebeurt. Het verbruik is zowel zichtbaar in energie (kWh/m3) als in kosten (euro’s). Met deze beide functies kan je dus huidig verbruik monitoren én achterhalen welke activiteit veel of weinig verbruikt.

De speurtocht naar nul: nu testen!

Hieronder hebben we verschillende testjes op een rijtje gezet - die bewoners kunnen gebruiken om hun energieverbruik nog verder naar beneden te krijgen.

Stroomverbruik naar 0

Je kan een aantal testen doen om je energieverbruik zo laag mogelijk te krijgen. De eerste test die je kunt doen is stapsgewijs testen of je je stroomverbruik zo dicht mogelijk bij 0 kunt krijgen. Dat gaat als volgt:

  1. Bekijk je huidige elektriciteitsverbruik. Zet hiervoor je energiedisplay in kiloWatt (kW) modus. Onthoud deze waarde of schrijf hem op.
  2. Loop door je huis en haal de stekkers van alle apparaten uit het stopcontact.
  3. Zet tijdelijk ook je koelkast en vriezer even uit (niet vergeten weer aan te zetten!).
  4. Check nu het verbruik wat er overblijft op de display? Controleer het verschil met de beginwaarde.
  5. Als de display nog niet op 0 staat kan je verderop zoek naar de oorzaak. Dit kan een ventilatiesysteem (dit altijd weer aanzetten!), een aquarium of een Wifi-versterker zijn. Tijdelijk een stopgroep in je meterkast uitzetten maakt het zoekgebied kleiner.
  6. Stop nu één voor één de stekkers terug in het stopcontact. Kijk na elke stekker op de display om te zien wat het effect is op het stroomverbruik.
  7. Zijn er apparaten die veel energie gebruiken, maar je bijna niet gebruikt? Haal de stekker van die apparaten eruit.

Tips voor deze speurtocht:

  1. Onder het prijsplafond kost iedere Watt €3,50 op jaarbasis. Dus iedere Watt, die je kunt voorkomen is er één.
  2. Sommige modellen energiedisplays kun je meenemen tijdens je zoektocht. Hier moet wel een batterij in. Voor andere modellen kun je dit in de bijbehorende app volgen.
  3. Als apparaten meer dan 10 jaar oud zijn, is het beter ze te vervangen voor een energiezuinige variant. Denk aan: koelkasten, vriezers en wasdrogers.
Simpele testjes tijdens de speurtocht!

Tijdens de speurtocht kun je extra aandacht aan de volgende apparaten besteden (dit testje kan je ook los uitvoeren, omdat je niet naar ‘0'hoeft te gaan):

  • Volle versus halfvolle waterkoker: Het meest bekende testje met de display is de waterkoker aanzetten om te zien hoe hevig en snel de display erop reageert - zo is het verschil in energieverbruik goed zichtbaar. Let hierbij wel op, dat de display het verbruik per uur weergeeft, omdat de waterkoker van korte duur is zijn de kosten niet zo hoog. Wel maakt dit testje men ervan bewust alleen het water te koken dat nodig is.
  • De dimmer: kijk of de displaywijzer reageert op je lampendimmer, sommige dimmers blijven namelijk evenveel energie verbruiken, ook als je de lampen dimt. Een goede test om te zien hoe snel je display reageert.
  • De TV: vergelijk eens het verbruik tussen ‘helemaal uit’, ‘op stand-by’ en ‘aan laten staan’, en kies dan de goedkope stand op momenten dat je niet echt actief TV kijkt.

Nog meer besparen: test dan het dag- en weekverbruik

Bewoners die nog meer willen besparen, kunnen deze testjes doen.  

  • Tocht checken: Laat een week alle deuren open of op een kier en houd de week daarna de deuren juist consequent dicht. Vergelijk vervolgens de geschiedenis van het gas/warmteverbruik van de twee weken met elkaar.
  • Een elektrische kachel versus radiator: Je kan overdag controleren of je elektrische kachel zuiniger is dan je CV-radiator. Let wel op dat je gas- met elektriciteit vergelijkt en dus moet kijken naar de kosten.
  • Elektrisch dekentje versus verwarming van de hele kamer: niet alle kamers hoef je altijd te verwarmen. Je kan het ook comfortabel maken door een plek met een infra-rood paneel of -dekentje te verwarmen als je daar als enige zit. Een gast kan je een elektrische deken geven om zich welkom te voelen in de logeerkamer. Vergelijk dit verbruik eens met de kosten van het continu verwarmen van de kamer.
  • Verwarming een graad lager of verwarming in een ruimte helemaal uitzetten: aangeraden wordt om hierbij minstens een week te vergelijken. Als je gasvebruik in de avond nog een piek geeft vlak voordat de thermostaat normaliter omlaag gaat, dan kan dat een reden zijn om de temperatuur net wat eerder omlaag te zetten.

Let wel: Voor al deze testjes geldt wel dat het stroom en gasverbruik ook afhangt van weersomstandigheden en luchtvochtigheid van die dag/week. Dus voor het zuiverste resultaat moet hier ook rekening mee worden gehouden.

De kamerroulette

Als je je energiedisplay al een tijdje hebt staan, heb je meestal wel een idee welke apparaten in die kamer veel energie verbruiken. Daarom kan het de moeite waard zijn je display wekelijks van kamer te rouleren, zodat je misschien nieuwe sluipverbruikers ontdekt. Pro tip: vergeet niet om de display  terug te zetten in je woonruimte. Als je de display in een weinig bezochte kamer plaatst, dan mis je het monitoren van andere pieken.  

Tot slot: vergeet niet de stekker van de ventilatie weer terug in het stopcontact te doen! Dit is belangrijk voor de gezondheid, daarnaast kost het minder om goed doorluchte lucht op te warmen dan vochtige lucht, dus je kan er ook nog eens op besparen! Voorkom ook dat de temperatuur in je huis lager de 15 graden is, anders ontstaan er schimmels in je woning.

Kortom, genoeg nog te ontdekken met je display!

Meer weten: zie de toolkit van Slimmer met je Energie

Op de website hebben we een toolkit samengesteld waarop de speurtocht tips verder staan uitgewerkt, en gebruiksklaar zijn gemaakt voor bewoners. Ben jij organisator van een display project en wil je je bewoners een handleiding geven hoe ze hun display zo goed mogelijk kunnen gebruiken? Download dan vooral de toolkit, deze is gratis te downloaden.