Op 14, 15 en 16 mei was het team van Slimmer met je Energie aanwezig bij de Vakbeurs Renovatie & Transformatie in Den Bosch. Bij de stand én in drie presentaties op een van de podia informeerden en inspireerden we bezoekers over de inzet van energiedisplays bij een duurzame woningrenovatie.

Vakbeurs voor duurzame renovaties

De vakbeurs Renovatie & Transformatie is hét live platform voor kennisdeling omtrent dit onderwerp. Duizenden professionals in verduurzaming van de gebouwde omgeving bezoeken deze beurs voor informatie, inspiratie, ontmoetingen en om zaken te doen. Voor Slimmer met je Energie een mooie kans om deze doelgroep te bereiken, en hen in te laten zien dat een energiedisplay thuishoort in de maatregelen die horen bij duurzame renovaties.

Een energiedisplay geeft bewoners real-time inzicht in hoeveel energie ze gebruiken en wat het kost. Op deze manier krijgen bewoners inzicht in en grip op het energieverbruik in hun renoveerde woning, en zien ze bijvoorbeeld direct hoeveel energie ze opwekken met hun nieuwe zonnepanelen.

Energiebesparing blijft vaak achter

Op de beurs kregen we de mogelijkheid om het project aan een breder publiek te tonen. Tijdens de presentaties en de gesprekken bleek dat de boodschap door veel mensen werd herkend: feitelijke energiebesparing bij duurzame renovaties blijft vaak achter bij de van tevoren berekende en verwachte besparing. Dit komt doordat bewoners zich in de verduurzaamde woning anders gedragen dan voor optimale energiebesparing nodig is. Als bewoners na renovatie van hun woning een energiedisplay krijgen, zien ze direct wat het effect is van hun gedrag en kunnen daar zelf op bijsturen.

Bezoekers van de beurs realiseerden zich in de gesprekken ook dat een energiedisplay voorafgaand aan een renovatie goed kan werken. Bewoners krijgen dan beter inzicht in hun verbruik voor de renovatie en na de renovatie, waardoor zij het effect van de renovatie direct kunnen zien. In de praktijk zien we dat beide momenten toegepast worden.

Nieuwe contacten

Erik van Lidth de Jeude, adviseur bij Slimmer met je Energie: “Tijdens de beursdagen hebben we zo’n 40 relevante organisaties en personen gesproken die interesse hadden in de inzet van energiedisplays en zich hierop verder willen oriënteren. Van aannemers, adviseurs en gemeenten tot woningcorporaties en energieloketten. De eerste afspraken om partijen verder te helpen zijn al gemaakt.”

De organisaties die al met energiedisplays werken, raden andere organisaties aan het wiel niet opnieuw uit te vinden en inspiratie te halen uit hun ervaringen. Meer inspiratie vind je op de webpagina ‘Ervaringen’. Meld je aan voor de nieuwsbrief om andere ervaringsverhalen en updates in je mailbox te ontvangen.

Wil je ook begeleiding van het projectbureau van Slimmer met je Energie, neem dan contact met ons op.