Het is weer eens tijd een update te geven over de marktontwikkelingen van de energiedisplays. Als projectorganisatie hebben wij als doelstelling om niet alleen de display onder de aandacht te brengen van organisaties, maar ook om de marktkant van de producenten te prikkelen om een breder aanbod van displays aan klanten te kunnen aanbieden. Waar dit project in 2022 begon met slechts één model: de GEO Trio II van het Britse merk GEO, nam het afgelopen halfjaar een vlucht met drie nieuwe leveranciers die de energiedisplay hebben toegevoegd aan hun assortiment.

Welke displays zijn nieuw?

Earn-E energiedisplay: Is de eerstvolgende ontwikkelde energiedisplay na de GEO Trio II, uitgekomen in November 2022. Earn-E is de eerste die zich onderscheidde door de display toe te voegen aan een bestaand pakket van app en desktop portal. Op de display zijn de realtime gegevens te zien en op de app ook de historische gegevens. Door te kiezen om mét wifi te werken zijn updates makkelijk door te voeren. Met de Solarpakket uitbreiding maakt Earn-E het ook mogelijk een koppeling te maken tussen omvormers, zodat naast de netto teruglevering ook de bruto productie van zonnepanelen in kaart kan worden gebracht. Consumenten kunnen ook zelf een Earn-E met display kopen of hun bestaande dongel met app uitbreiden met een display.

MySmartGrid energiedisplay: Vanaf juli 2023 biedt ook MySmartGrid (onderdeel van softwareontwikkelaar MyBit) een energiedisplay als aanvulling op een app en desktopportal aan. Het betreft een opensource product dat ook voorbereid is op de toekomst. Zo zijn de energieprijzen van de volgende de dag te zien en is het mogelijk om slimme stekkers (bv. van de Hema) aan te sturen. Daarnaast is het product gemaakt om zowel offline als online te functioneren. MySmartGrid richt zich met hun energiedisplay op leveringen vanaf 100 stuks aan organisaties. Daarmee bieden ze een lage leverprijs, white label aanbod en open-source product wat zich continu verder ontwikkelt in de toekomst.

Homewizard display: Na een p1-dongel met app pakket aan te bieden voor consumenten, heeft Homewizard aangekondigd in september 2023 ook energiedisplays aan te gaan bieden, die via de Wifi samenwerkt met de app. Homewizard biedt als extra functies ook warmte- en- watergegevens inzichtelijk te kunnen weergeven (mits mensen daarvoor een geschikte koppeling hebben). Een aantal specificaties hebben zij nog niet beschikbaar gesteld, maar zijn wel onder NDA verkrijgbaar. Vooralsnog is alleen pre-order mogelijk en is levering in grote aantallen vanaf september mogelijk.

Een overzicht van de huidige vier energiedisplays. HomeWizard maakt haar design pas in augustus bekend.

Waarom kiezen deze leveranciers voor een display?

De onderbouwing voor de energiedisplay komt voort uit de gedragswetenschap. Zo bleek uit onderzoek in 2006 al dat feedback voor bewustwording en inzicht in energieverbruik het beste werkt als deze:

  • Realtime is - zodat gebruikers direct de connectie tussen gebruik en actie kunnen leggen;
  • Gedetailleerd is - zodat gebruikers het verband tussen de actie en concrete kosten voor die actie kunnen leggen;
  • Laagdrempelig is - zodat mensen geen handeling hoeven te verrichten om tot de feedback te komen;
  • In het zicht staat - omdat mensen vooral aandacht geven aan iets dat in het zicht staat.

Deze inzichten vanuit de wetenschap hebben geleid tot de ontwikkeling van een energiedisplay als losstaand hulpmiddel. De effectiviteit van een losstaande display is vervolgens ook in 2021 door het PBL bevestigd. De leveranciers, die aanvankelijk eerst alleen een app produceerden, zijn na toetsing in hun klantenkring ook overtuigd geraakt van de toegevoegde waarde van een display die gewoon in het zicht staat om zo een bredere doelgroep te bedienen. Een display is namelijk ook toegankelijk voor gezinnen, digibeten en anderstaligen. Een app kan daarbij als aanvulling verdiepende details bieden.

Hoe kiest Slimmer met je Energie welke energiedisplays er worden uitgelicht?

Iedere display die op onze website wordt gepresenteerd, moet voldoen aan specifieke eisen om ervoor te zorgen dat huurders een aanbod ontvangen van displays waarvan een wetenschappelijke effectmeting heeft aangetoond dat besparing optreedt. Zo is een fysiek en zichtbaar schermpje een harde eis, evenals de weergave van het actuele verbruik op een begrijpelijke manier. Ook moet het verbruik in kosten zichtbaar gemaakt worden, dient iedere energiedisplay makkelijk te installeren te zijn en onafhankelijk van een energieleverancier te werken. Daarnaast moeten de gegevens lokaal of goed beveiligd op te slaan zijn en dienen de displays zelf ook zuinig te zijn in energieverbruik. Deze hele lijst staat ook hier op de website uitgelicht. Als projectorganisatie lichten we op basis van deze criteria dan ook de specificaties van de verschillende modellen uit, om een zo objectief mogelijke vergelijking weer te geven. Zo verschillen de modellen in prijs, weergaveopties en aanbiedmodel (bv. eenmalige prijs of abonnementsvorm).

Op de website is hier een overzicht te vinden van de verschillende modellen, inclusief doorverwijzing naar de betreffende leveranciers.