Deze winter bereikte het project zijn eerste doelstelling: de installatie van ruim 25.000 energiedisplays. Uit berekeningen die de projectorganisatie van Slimmer met je Energie liet maken blijkt dat met 25.000 energiedisplays jaarlijks zo'n €2,5 miljoen aan energie wordt bespaard en 2.600 ton CO2-uitstoot voorkomen.

Een energiedisplay is een fysiek apparaatje dat bewoners real-time inzicht biedt in hoe veel energie ze verbruiken en wat het kost. Marlies Dijkstra, communicatieadviseur Energie van de Woonbond: “Met de huidige energieprijzen bespaart een huishouden zo al snel gemiddeld €100 per jaar. Doordat we nu ruim 25.000 huishoudens kunnen helpen met een energiedisplay, besparen zij gezamenlijk zo’n €2,5 miljoen netto aan gas- en stroom per jaar. Wij zijn als projectteam ontzettend trots op dit resultaat.”

Klimaatimpact

Door minder energie te gebruiken besparen bewoners niet alleen geld, maar verminderen ook hun CO2-uitstoot. Om inzichtelijk te maken wat de impact van een energiedisplay is op het klimaat, heeft de organisatie berekend hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden met een display voorkomt. Dijkstra: “Een huishouden mét energiedisplay stoot jaarlijks zo’n 105 kg minder CO2 uit. Dit is maar liefst 5% van de totale jaarlijkse CO2-uitstoot dat in een huishouden wordt veroorzaakt door energie. Ter illustratie, 105 kg CO2 staat gelijk aan de uitstoot van een autorit (van hetzelfde huishouden) van Utrecht naar Zuid-Duitsland of Midden-Frankrijk.”

Dijkstra licht toe dat bij de berekening rekening is gehouden met de CO2-uitstoot die bij de productie en het gebruik van de display vrijkomt. “We hebben de CO2-kosten afgetrokken van de opbrengsten. De conclusie is dat zowel vanuit kosten- als klimaatoogpunt het waard is een energiedisplay aan te schaffen.”

Effectief hulpmiddel

Sinds de hoge energieprijzen zijn gemeenten en woningcorporaties nog actiever op zoek naar manieren om huurders te helpen met energie besparen. “Met name voor huurders in woningen die op korte termijn nog niet aan de beurt zijn voor verduurzaming, is een oplossing nodig,” vertelt Herbert Bosch, adviseur strategie en beleid bij woningcorporatie Lefier. Lefier nam als één van de eersten deel aan Slimmer met je Energie. “Slimmer met je Energie informeerde ons over het effect en de werking van energiedisplays en ondersteunt ons met de implementatie ervan.”

Volgens Bosch reageren bewoners uit de regio enthousiast op het initiatief. “De display biedt huurders inzicht in hun verbruik en maakt hen bewust van hoe veel energie dit kost. Dit motiveert ze om te besparen.” Lefier geeft bewoners het advies de display op een centrale plek in huis neer te zetten, zoals de woonkamer of de keuken. “Door de zichtbaarheid van de display, gaat niet één persoon maar een heel huishouden bewuster om met energie in huis. Ik hoop dat we zo veel mensen kunnen helpen met het verlagen van hun energiekosten.”