March 24, 2023

Buurmannen Hennie en Kick genieten van hun 'wedstrijdje besparen'

Toen de Utrechtse buurmannen Hennie en Kick een energiedisplay ontvingen, dachten ze beiden: ‘eerst zien, dan geloven'. Inmiddels zijn ze razend enthousiast: ze besparen flink en ze hebben er nog plezier in ook.

Zodra Kick Tielen in de keuken de waterkoker aanzet, springt de wijzer van de energiedisplay naast zijn fauteuil van groen naar oranje. “Zie je”, zegt hij enthousiast. “Je ziet direct hoeveel stroom of gas je verbruikt.” Een half jaar geleden kreeg hij het display te leen van het energieteam Energie-U en woningcorporatie Cazas Wonen. Ook zijn buurman Hennie Vermeent kreeg een energiedisplay.

Hennie: “We waren beiden kritisch aan het begin. Ik zei: laat maar zien waarom we zo’n  display zouden moeten gebruiken. Toen we zagen wat dat ding allemaal kan, raakten we al snel overtuigd. Het blijkt gewoon een heel handig apparaatje.”

Kick: “Je wordt je ervan bewust hoeveel kuub gas en kilowattuur stroom je verbruikt. Links springt de stroomwijzer op groen, oranje of rood. Rechts groeit een blauw vlammetje van klein naar groot. Je kunt heel snel zien wat veel verbruikt en waar je op kunt besparen!”

90% van de Nederlandse huishoudens kan energiedisplay krijgen

Circa 90 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een zogenoemde ‘slimme meter’ in de meterkast. Heel slim is deze meter niet. Het apparaat geeft ’s nachts slechts de meterstanden door aan de netwerkbeheerder. Zonde, vonden ze in Engeland. Daarom kregen alle Engelsen in de afgelopen jaren bij de plaatsing van een ‘slimme meter’ direct een energiedisplay, dat via een radiosignaal vanuit de meterkast aan bewoners direct het actuele energieverbruik toont. Bewoners zien zo wat echt energieslurpers zijn en waar ze op kunnen besparen.

Ook alle Nederlandse huurders zouden zo’n display moeten krijgen, vinden de Woonbond, corporatiekoepel Aedes en milieu-adviesbureau Quintens. De eenvoudige display leidt dankzij inzicht voor bewoners tot een besparing van gemiddeld €100 tot €200 per jaar, binnen het verbruik van het energieplafond. Een flink bedrag, zeker voor huishoudens die te maken hebben met energiearmoede.

Wedstrijdje besparen

De Utrechtse buurmannen Kicken Hennie hebben er naar eigen zeggen ‘een onderlinge wedstrijd’ van gemaakt. Wie bespaart het meeste gas en elektriciteit? Kick wint glansrijk. Terwijl zijn gastarief opliep van €0,38 naar €2,71 per kuub, bleef zijn energierekening in het najaar van 2022 nagenoeg gelijk aan het najaar van 2021. Gas gebruikt het echtpaar Tielen alleen nog om te douchen en om het huis ’s ochtends gedurende één uur op temperatuur te krijgen. De rest van de dag verwarmen ze zo nodig eventjes bij met een elektrische kachel. "Dat blijkt voor ons veel goedkoper dan de hele dag gas blijven stoken."

De Utrechtse buurmannen Hennie en Kick met één van de energiedisplays.
Beeld: Bas de Meijer

Hennie gunt zijn buurman de winst van harte. “We vinden het gewoon leuk met elkaar wekelijks de standen en om tips uit te wisselen.” Zelf verwarmt hij zijn huis nog steeds centraal. “Mijn vrouw werkt in de bejaardenzorg. Iedereen die weet hoe warm het in het gemiddelde verzorgingshuis is, begrijpt dat zij na haar werk niet in een koele huiskamer gaat zitten.” Hennie is sinds de komst van de energiedisplay het meeste verrast over de € 9,- hij iedere maand  bespaart, enkel door alle stand-by-apparatuur uit te schakelen: “Dat is nogal wat!”

De twee, die zichzelf spottend ‘buurman en buurman’ noemen, appen elkaar regelmatig over potentiële besparingen. Hun beste tip tot nu toe: Verlaag de temperatuur van de boiler naar 65 graden. “De boiler staat volgens de fabrieksinstellingen bijna altijd te warm afgesteld. Als je de temperatuur verlaagt, scheelt dat bijna 10 procent aan verbruik zonder dat je hoeft in te leveren op genot.”


Werk je bij een gemeente, woningcorporatie, of huurdersorganisatie en wil je ook bewoners helpen om met een energiedisplay effectief energie te besparen? Slimmer met je Energie is een non-profitorganisatie die helpt bij de aanschaf en plaatsing van energiedisplays bij huurders. Neem contact op voor meer informatie en / of (gratis) ondersteuning.