Onderzoek naar effectiviteit van inzet energiedisplays
Dit jaar doet Slimmer met je Energie met o.a. het PBL onderzoek naar het de effectiviteit van de inzet van energiedisplays bij verschillende doelgroepen.
Onderzoek naar effectiviteit van inzet energiedisplays
Dit jaar doet Slimmer met je Energie met o.a. het PBL onderzoek naar het de effectiviteit van de inzet van energiedisplays bij verschillende doelgroepen.
Slimmer met je Energie doet dit jaar onderzoek naar het langetermijneffect van energiedisplays én naar de effectiviteit van verschillende aanpakken om energiedisplays bij mensen thuis te installeren. Het effect-onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Universiteit Tilburg.
Uitkomst helpt bij keuze
Het projectbureau krijgt geregeld vragen van woningcorporaties en gemeenten naar het langetermijneffect van displays en de effectiviteit van verschillende aanpakken. De inzet van energiedisplays vergt zowel een financiële als een capaciteits-investering. De uitkomsten van het onderzoek kunnen corporaties en gemeenten helpen bij het maken van de keuze hoe ze de implementatie van de displays en het opschalen hiervan organiseren.
Onderzoeksvragen
Op dit moment zijn er al twee onderzoekscasussen in voorbereiding, waar de energiedisplays reeds zijn geplaatst. De casussen sluiten aan op vragen die we als projectbureau vaak hebben gekregen de afgelopen jaren. We kijken nu of de datasets geschikt zijn voor nader onderzoek. Het gaat hierbij om de volgende onderzoeksvragen:
1. Wat is het langetermijneffect van energiedisplays op het energieverbruik bij verschillende doelgroepen, waaronder mensen met energiearmoede? We willen dit onderzoek uitvoeren bij de bewoners van woningcorporatie Waterweg Wonen, die allemaal een energiedisplay aangeboden hebben gekregen, zonder dat ze hier expliciet zelf om hadden gevraagd.
2. Wat is de toegevoegde waarde van het plaatsen van een energiedisplay aanvullend op een energiecoachgesprek? We willen dit onderzoek uitvoeren bij bewoners in Amsterdam die de afgelopen jaren een energiecoach van Stichting !Woon op bezoek hebben gekregen, waarbij willekeurig wel of niet een energiedisplay werd geplaatst tijdens het gesprek.
Tot slot zijn we nog op zoek naar een derde onderzoekscasus die antwoord moet geven op de volgende vraag:
3. Wat is het effect het installeren van een energiedisplay versus alleen een app? Hierbij gaat tijdens een een implementatietraject van energieverbruiksmanagers een deel van de bewoners alleen een app krijgen voorzien van realtime data via een P1-dongel en een deel van de bewoners ontvangt daar ook een energiedisplay bij.
Kwantitatief én kwalitatief
Dit onderzoek wordt niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief uitgevoerd. Bewoners met een display worden onder meer gevraagd naar wat zij vinden van het hebben van meer inzicht in het energieverbruik in huis.
Oproep voor deelname
Voor het onderzoek dat antwoord moet geven op de laatste twee onderzoeksvragen is de projectorganisatie op zoek naar woningcorporaties, gemeenten of energiecoörporaties, die willen deelnemen aan het onderzoek. Organisaties die interesse hebben om deel te nemen, kunnen hier meer lezen en kunnen contact opnemen met de projectorganisatie.